Callens en EMK - Waregem

Projectomschrijving

Dit project betreft een kantoorgebouw voor de firma Callens & EMK. De ontwerper van dit opmerkelijke gebouw is het architectenbureau Goedefroo & Goedefroo. Dit gebouw gelegen langs de E17 heeft een opvallende gevel. De afwerking gebeurde door middel van inox ruiten. Ter hoogte van de ramen worden gebogen uitspringende gedeeltes geplaatst. Deze schilden werden voor vier verschillende redenen geplaatst: zonnewering, geluidsschermen, inkijk vanop de E17 verhinderen en integratie van het gebouw in zijn omgeving.

Scope Der Werken

"De voorgevel werd afgewerkt met een inox-gevelbekleding, opgebouwd uit vooraf gefabriceerde ruiten in roestvrij staal en met gebogen uitspringende gedeeltes ter hoogte van de ramen. Deze roestvrije stalen huid van het gebouw opent als het ware zijn kieuwen waar nodig om ‘zuurstof’ te geven aan zijn gebruikers. Hierdoor wijzigt de aanblik van het gebouw van op de snelweg voortdurend naarmate men voorbijrijdt.”

Bijzonderheden

De bouwheer opteerde voor een Inox gevel als eye-catcher van zijn nieuwbouw. Volgende reden speelde een rol in de keuze:
 - De enige Inox-gevel in België.
 - Gezien Callens & EMK een onderneming is die gespecialiseerd is in stoom- en thermische ketels, industriële buisleidingen, verwarming en luchttechniek, werd geopteerd voor een strakke gevel in inox, die de uitstraling van de hardcore van de firma weergeeft. 

Bruto Oppervlakte

Aanneemsom

Informatie

De uitdagingen van deze gevel in roestvast staal zijn:

 

- Inox gevel die enig is in België (dit impliceerde dat de Duitse leverancier van deze losanges van bij de aanvang van de studie betrokken was en bij de uitvoering ter plaatse de start van de montage opvolgde)
 - De detaillering van de gevel: de vraag van de architect was om een zo strak mogelijke afwerking te verkrijgen, daardoor werd door onze onderaannemer geopteerd om overal waar mogelijk met klangen te werken en niet met de gebruikelijke afwerkingprofielen. Dit is dan ook terug te vinden in het resultaat: de enige afwerkingprofielen zijn de druiplijsten onderaan de geplaatste ramen in gordijngevel profielen. 
 - De coördinatie tussen de verschillen partijen in deze gevel ,deze uitte zich vooral in de aansluitingen tussen de verschillende loten, zoals daar zijn het alu-buitenschrijnwerk, de bekleding in vezelcementplaten aan de binnenzijde van de schilden, de dakdichting met vooral de in te plannen spuwers.
 - De gerolde gegalvaniseerde structuren op de gevel: bijzonder aandachtspunt waren de overgangen van de vlakke gevel in de gebogen kieuwen.